Welkom bij WebWork

Op het internet zijn vele versies van de visie van Jeramiah Owyang te vinden. Dit is mijn "compilatie" van de meest interessante teksten en een aardige video tot slot. Mieke.

Jeremiah Owyang is senior researcher bij Forrester en social media goeroe. Hij publiceerde op 27 april 2009 zijn visie op de toekomst van het sociale web.

Owyang vertelt in het Forrester rapport "The future of the social web" over de ontwikkeling van het internet van social networks als eilandjes met profielen en activiteit naar een internet waar je jouw sociale identiteit, activiteit en vrienden kunt meenemen naar iedere website. Een tijdperk waar communities zeer bepalend zullen zijn in welke merken zullen overleven en hoe de producten en diensten eruit moeten zien. Dit heeft implicaties voor de 5-jaar-strategieen van merken, social networks en menig websitebouwer.

Meerdere tijdperken van het sociale web zullen we doorlopen: van het tijdperk van sociale relaties waar we ons nu in bevinden tot het 5e tijdperk: Tijdperk van sociale commercie waar we in 2011-2013 in belanden.

De vijf tijdperken die Owyang beschrijft zijn:

 1. 2003 - 2007 Het tijdperk van sociale relaties
  De era of social relationships is nu volwassen aan het worden. Dit tijdperk is vooral het bouwen van communities, het connecten op Hyves en Linkedin en het met elkaar een gemeenschap vormen. Jeremiah stelt dat elk bedrijf dat nu nog niet bezig is met social media, gezien de volwassenheid van het medium, achter loopt.
 2. 2007 - 2012 Het tijdperk van sociale functionaliteit
  De era of social functionality is begonnen in 2007 en is nog lang niet volwassen. De verwachting is dat dit in 2010 het geval zal zijn. Deze sociale functionaliteiten zijn applicaties, widgets, embeds en andere functionaliteiten die je kan toevoegen aan sociale netwerken, blogs, etc. Dat kunnen embedded youtube video's zijn, maar bijvoorbeeld ook specifieke applicaties zoals Linkedin die kent of Facebook. Dit geeft een bedrijf de mogelijkheid om de meest populaire onderdelen van je organisatie uit te laten dragen door de 'fans' op social networks. Applicaties worden steeds belangrijker dan de traditionele websites omdat het vertrouwen in mede mensen groter is dan in merken of bedrijven.
 3. 2009 - 2011 Het tijdperk van de sociale kolonisatie
  De era of social colonization begint nu ongeveer. We zien eerste items er van nu online komen. De verwachting is dat dit een volwassen medium wordt in 2011. Dit is het moment waarop mensen, opt-in natuurlijk, met je meegaan waar je ook bent. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het achterlaten van reacties op weblogs via je Facebook of Hyves account. Je hoeft dus niet meer apart overal inloggen. Volgende stappen hierin zullen zijn dat mensen websites gaan bezoeken vanuit 1 centraal punt, bijvoorbeeld Facebook of Hyves. De exacte vorm, of dit vanuit de sites gaat gebeuren of vanuit de browser, zal de komende jaren duidelijk worden. Wanneer je vervolgens een site bezoekt of product wil kopen kan je de reacties van je vrienden en relaties over dit bedrijf of het product zien. Alle informatie over boeken, films en merken zullen automatisch worden weergegeven wanneer iemand je site bezoekt.
 4. 2010 - 2012 Het tijdperk van de sociale context
  De era of social context zal waarschijnlijk beginnen in 2010 en volwassen worden in 2012. Dit gaat over de beelden van minority report, waar Tom Cruise door een winkelcentrum heen loopt en persoonlijke aanbiedingen krijgt. Afhankelijk van de informatie die wij als gebruikers zelf vrij geven, zullen bedrijven hun aanbiedingen aanpassen. Op het moment dat je een merk of bedrijf meer vertrouwd zal je meer informatie afstaan, maar ook zal het bedrijf meer voor jou moeten doen. Als gebruiker kan jij vervolgens makkelijker ambassadeur worden van het merk of het product.
 5. 2011 - 2013 Het tijdperk van de sociale commercie
  De era of social commerce zal beginnen in 2011 en volwassen zijn in 2013. Dit is het inzetten van communities voor het ontwikkelen van nieuwe producten. Een voorbeeld hiervan is de crunchpad, een tablet PC die Michael Arrington van TechCrunch heeft gemaakt met behulp van zijn sociale netwerk. Steeds meer bedrijven zullen hun community moeten inzetten voor het ontwikkelen van producten, maar het zal ook omgekeerd gebeuren. Communities zullen producten ontwerpen, designs maken, technologische plannen maken en vervolgens naar bedrijven stappen en zeggen: wij willen dit product voor deze prijs, wie van de aanbieders gaat het voor ons maken? Business development zal niet verdwijnen, maar wel steeds meer moeten samenwerken met de gemeenschap. Een interessante voorspelling is dat steeds meer PR bedrijven niet meer voor bedrijven zullen gaan werken, maar voor communities. Agencies zullen naar bedrijven stappen en zeggen: ik heb hier een groep van Aziatische mannen uit San Fransisco die dit soort TV's willen met deze elementen voor deze prijs. Interesse in hun business?

Er komt dus heel wat op ons af!
Lees meer op http://www.web-strategist.com/blog/about/
Mieke.

De toekomst van The Social Web

RECENTE PROJECTEN

Studio Stem
www.studiostem.nl
Mooi gestyleerde informatieve website over het verbeteren van de stem.

Your Presents Online
www.yourpresentsonline.com
In deze webwinkel zijn leuke cadeau artikelen online te koop.

pijlMEER PROJECTEN

INTERESSANT

In het nieuws

pijlLeuke workshop moodboards maken bij Schreuderhuizen

 

Innovatie

pijlWaarom Google+ toch interessant kan zijn

 

 

Sociale media / social web

pijlGebruik van Sociale Media voor Goede Doelen - Beth Kanter
pijlDe Twitterguide voor bedrijven

 

 

 

//
HOME OVER ONS DIENSTEN CONTACT LINKEDIN TWITTER